Hindoestaans huwelijk- De gebruiken en gewoonten

Bruidsvideopro is een specialist in het filmen van Hindoestaanse bruiloften. Bruidsvideopro weet als geen ander wat de gebruiken en tradities zijn tijdens een Hindoestaans huwelijk. Deze kennis over de verschillende tradities en gewoontes zorgen ervoor dat u zich geen zorgen hoeft te maken of de juiste dingen wel gefilmd worden. Wij zullen alles vastleggen wat van belang is en zorgen voor een prachtig eindresultaat.

Wiwah: zo noemen de Hindoes het geheel van plechtigheden rond de huwelijksceremonie. Letterlijk betekent dat ‚wegdragen’ en het herinnert aan het gebruik in India waarbij de bruid door de bruidegom wordt weggevoerd in een prachtig versierde draagstoel.

Barchekki, de verloving:deze vindt plaats als zowel de bruid als de bruidegom hun instemming hebben gegeven met het aanstaande huwelijk. Dag en datum worden bepaald in het huis van de bruidegom. De verloving wordt ingewijd door de rituele overhandiging van een geschenk door de vader van de bruid aan de bruidegom.

Na de verloving vindt in het huis van de aanstaande bruidegom de ondertrouw of Tilak plaats. Officieel wordt nu alles nog eens vastgesteld en ingewijd met een offerdienst. Na deze ceremonie komt de vader van de aanstaande bruid erbij. Deze schenkt zijn aanstaande schoonzoon geld, zoetigheden en fruit, waarbij altijd een kokosnoot, teken van vruchtbaarheid, wordt gegeven.

Vervolgens brengt hij met gekleurd poeder een ronde vlek aan op het voorhoofd van zijn aanstaande schoonzoon; het teken van de kroonprins. Dit is symbolisch. Wil de aanstaande bruidegom straks ‚koning’ zijn dan moet hij eerst kroonprins zijn.

Twee dagen voor het huwelijk vindt de Matkorwa plaats; een feestelijke gebeurtenis waarbij de vrouwen een aarde opgraven op een schone plaats bij de huizen van bruid en bruidegom. Deze aarde wordt later gebruikt om de vuurpot te maken die nodig is bij het huwelijksritueel.

De dag voor het huwelijk heet Bhattwan. Op deze dag wordt een offerdienst gehouden waarbij de pandit vooral wijst op de verplichtingen die man en vrouw door dit huwelijk op zich nemen. Hierna wordt door de vrouwelijke leden van de familie ongepelde rijst of padi gepoft. Deze gepofte padi, lawa geheten, zal als offerande gebruikt worden bij de huwelijksceremonie.

Dan volgt de Sahdie, de eigenlijke huwelijksdag. Familie en vrienden komen in het huis van de bruidegom bij elkaar voor de Baraat: de bruidsstoet.
Vele andere prachtige rituelen vinden plaats tijdens een Hindoestaans huwelijk. Bruidsvidepro is de specialist in het filmen van Hindoestaanse huwelijken en andere multiculturele bruiloften.